undefinedSnad každý z nás má doma televizi a bedlivě sleduje pestrou nabídku programů. Zdá se, že si české televizní kanály vytvářejí vlastní svět prostřednictvím televizních seriálů, které český divák prostě miluje. A pročpak by ne? Je přeci zajímavé sledovat osudy oblíbených hrdinů proplétajících se strastmi a slastmi života. Člověk tak může nahlédnout pod pokličku soukromých i pracovních vztahů svých hrdinů, ať už jsou to běžní lidé, politici, policisté, doktoři, staří mládenci, ženy v nejlepším věku, kamarádi a sokové, kreslené postavičky, bytosti s nadlidskými schopnostmi či vesmírní hrdinové.

Žít jako seriálový hrdina?

Už je to tak. Po celodenní dřině zasedne člověk rád k televiznímu přijímači a nechá se unášet problémy i výhrami smyšlených či skutečných hrdinů. Musím říct, že mě v poslední době žádný seriál velmi neoslovil, ale asi to bude tím, že nemám na televizi moc času. Nemůžu odsoudit žádný český ani zahraniční pořad na pokračování, protože každý z nich má něco do sebe. Často slýcháme v autobuse, vlaku,  práci či v restauracích vášnivé debaty o nekonečných seriálech. Někteří lidí je prostě zbožňují, jiní je nemají v lásce. Zamyslete se nad populárními seriály a s rukou na srdci zjistíte, že máte také svého favorita. Vzpomínáte na svůj oblíbený seriál, který jste sledovali před 10 lety? 

Když ho vidíte teď, zdá se vám nudný a o ničem? No ano, tenkrát jste s ním ovšem žili. Některé seriály patří mezi povedené, díky hereckému obsazení a super zápletce, ať už je to kriminálka, oddechovka anebo téma s lékařského prostředí. Těžko někdo přemůže české nesmrtelné hitovky Nemocnici na kraji města, Chalupáře a příjemné Četnické humoresky. I když si myslím, že oblíbený Dr. House, Mentalista či Odložené případy nepatří mezi žádné propadáky.

Televize je závislost

Někdo sedí u počítače, jiný se dívá na televizi. Dala jsem si tu práci a zavzpomínala na seriály, které mi utkvěly v paměti. Na rovinu musím říci, že atrakce typu House of Cards neznám, ale hodlám to napravit. Snad se nikdo nebude hádat, když připomenu oblíbené kriminálky. Mám je ráda, ať už se jedná o novodobé české i zahraniční či starší Columbo, Hercule Poirot, Vraždy v Midsomeru anebo komisaře Sisku a Rexe. Moji favorité jsou i komediální seriály MASH, Ženatý se závazky, Krok za krokem, Simpsonovi, Přátelé, Dva a půl chlapa, Jistě pane premiére, Books anebo Sex ve městě. Myslím si, že bychom se na své oblíbené hrdiny neměli dívat moc často, jinak se nám stejně zprotiví a k smíchu nás už třeba ani nedoženou! Patříte mezi diváky, milují sci-fi a psychologické žánry? Musím se přiznat: Já taky, i když s limitem! Ráda se podívám na Hvězdnou bránu, Star Trek, AKTA X anebo Twin Peaks. Výčet seriálových forem by nebyl alespoň trošku kompletní s telenovelami a romantickým nekonečným Dallasem či Ulicí.

Jedno je jisté. Některé seriály upadají v zapomnění a jiné se na televizní obrazovky stále a stále vracejí. Možná až příliš často, nemyslíte? Máte svého favorita? Napište o něm!

Michaela