I když na mě jarní únava působí letos až neuvěřitelně, jsem štěstím bez sebe, že se konečně ukázalo hezké počasí. Je pravda, že to ještě není to pravé ořechové, ale co bychom začátkem aprílového dubna chtěli. Pohled na květy sněženek, bledulí, petrklíčů a narcisů mají na mou duševní pohodu blahodárný vliv. Hned pomyslím na báječné možnosti výletů a cestování po všech koutek naší malé zemičky. Dlouhá zima se sice nechce vzdát bez boje, ale už se jí to krátí. Při pohledu z okna mám rozporuplné dojmy, ale přesto přemýšlím o tom, kam letos vyrazit za kulturou, sportem i odpočinkem.

undefined

Na dovolenou s malými

Není snadné vymyslet, kam na dovolenou s dvouletým dítětem. Čtrnáctiletý syn už o společné radovánky zájem nemá a věnuje se spíše aktivitám s kamarády. Ještěže ne s kamarádkami! Vloni jsme si na delší rekreaci netroufli a letos to v plánu také nemáme. Neumím si představit relaxaci u moře se svým hyperaktivním dvouletým synem, asi bych přijela ještě více ztrhaná. Myslím, že vše zase zachrání jednodenní výlety po Moravě. Přála bych si zdolat i krásy Prahy, pokud nám to něco anebo někdo nezkazí.

Cestujeme vlakem

Všechny turistické cíle jsme vloni absolvovali převážně vlakem a někdy autobusem. Velice mě překvapilo, jak je dostupnost a rychlost služeb v tomto ohledu na úrovni. Prázdninové slevy na jízdné, milí průvodčí. Musím ovšem říci, že nechápu, proč se v prázdninových měsících ubírají vlakům vagóny. Pokaždé, když jsme jeli, neměli jsme si kam sednout. Sotva se člověk prodral uličkou. Myslím si, že toto člověka opravdu odradí. Snad nejhorší zážitek byla cesta autobusem na Radhošť. Normálně trvá přes půl hodiny, my se naprosto narvaným dopravním prostředkem trmáceli více, jak hodinu. Nešlo to vydržet. Řidič musel zavolat v polovině cesty posilu. Druhý autobus dojel poloplný a ve stejnou dobu. Kdo by to pochopil? Zpátky jsme šli raději z poloviny lesem pěšky.

Děti vláčky milují

Mimořádná spokojenost byla s vlakovým spojením do Olomouce. Ani půl hodinka. Pohodlí, čistota, i na záchodě. Naším cílem byla ZOO na Svatém kopečku. Spojení od vlakového nádraží ihned autobusem, nám zvedlo ještě více náladu. Doporučuji. Cestování s dětmi je legrace, ale stojí spoustu nervů. Pořád chtějí něco koupit, potřebují se vyčůrat, mají hlad, žízeň, chce se jim spát, a tak křičí. I přes všechny tyto trampoty se cestování veřejnými dopravními prostředky nevzdám. Když prcek usnul, dali jsme si oběd a studené pivko. Prostě senzační letní pohoda.

Začínám sbírat informace o ZOO, aquaparcích, chatách a chalupách s možností koupání, hlavně dětských atrakcích, ale i přírodních a kulturních památkách. Máte osvědčené tipy, kde se rádi vracíte a zabavíte především svoje malé caparty? Napište o nich a pomozte mi vybrat ideální místo pro dovolenou v České republice!

Michaela H.