Před pár týdny jsem narazila na článek o vitariánech. Popisoval jejich osobitý životní styl a stravování. Už jste o něm slyšeli anebo se setkáváte s tímto výrazem poprvé? Nejsou to vegetariáni ani vegani. Pro své stravování mají mnohem přísnější podmínky. Tento životní styl spočívá v příjímání výhradně tepelně neupravených potravin. Základní suroviny jsou zelenina, ovoce, semínka, naklíčené obilí, luštěniny anebo ořechy. Raw food neboli živá strava nesmí projít tepelnou úpravou nad 42 stupňů Celsia. Z jednoho jednoduchého důvodu. Právě u této teploty se ničí enzymy, které jsou pro vitariány smyslem života.

Není život vitariánů nudný?

Jak slaví narozeniny anebo Silvestra? Se sklenkou džusu? Není to zvláštní přivítání Nového roku? Nepatřím mezi ty, kteří do sebe potřebují lít alkohol každý den, ale když někam s kamarády vyrazíme, sklenka vína anebo pivo, k pobavení jasně patří. Vitariánství je tedy náročné po všech stránkách a značí opravdu super zdravý styl života. Kafíčko, čaj, zákusek, půllitr piva, to jsou lákadla, které lidstvo miluje, ale vitariáni je nesmí.

undefined

Proč lidé nechtějí jíst maso?

Mě jakožto masožravci přijde vitariánství nepochopitelné. Snad bych se dokázala smířit s tím, nejíst maso, ale vzdát se i čočky na kyselo, smaženého květáku, ryb anebo nudlí s mákem a palačinek, to tedy ne! Je pravda, že v létě mi přijde velmi zajímavé zařadit vitariánskou stravu do svého jídelníčku. Ovoce a zelenina jsou v horku velmi osvěžující. Lahodné saláty, mají své kouzlo hlavně o prázdninách. Také si nedokážu představit, jak stravují vitariáni svoje děti. Samotná příprava pokrmů a koupě surovin musí být složitá a náročná na přípravu. Nevím, zda by stačila zelenina, ovoce, klíčky a zdravé oleje tvrdě pracující ženě, sotva tak muži.

Vypadejte zdravě

Jak se v chytrých definicích vitariánství píše, přechod na tento styl života není snadný. Proč si odepírat slasti, které nám život nabízí na stříbrném podnosu? To je pro tělo takový pád ke dnu, občas zhřešit? To, že slibuje vitariánství štíhlou postavu, svěží pleť a delší život, je fajn, ale mě to připadá spíše jako utrpení u misky salátu.

Je pochopitelné, že v případě špatného zdravotního stavu anebo po nemoci, je tento styl stravování dokonalý. To snad záleží na každém, jestli u toho trendy druhu životního zařazení zůstane. V životě by se měl člověk radovat z každé chvíle. Špatnou životosprávou, konzumací alkoholu, kouřením a nedostatkem pohybu, se člověk pomalu zabíjí. To je logické. Vitariánství podává pomocnou ruku všem, kteří chtějí změnit svůj styl života a skutečně si ho užívat. Každá lidská bytost má právo na svůj názor i styl života, pokud s ním neohrožuje okolí. Vitariánství dává zelenou, ale cesta je trnitá.

Dokážete si představit začít jíst skutečně zdravě? Co říkáte na vitariány?