undefined

Zase je u nás veselo. Můj téměř čtrnáctiletý syn má absolvovat taneční kurz. Kvůli nedostatku žáků deváté třídy byly ročníky pro taneční kurz spojeny. Tak jsem se trochu zhrozila. Vždyť on sedí jen u počítače a donutit ho k jakékoli jiné aktivitě, jde jen násilím. Kupodivu mi sdělil, že se docela těší. A už to začalo. Ptala jsem se, s kým bys chtěl tancovat? Takovéto věci se dnes zařizují přes facebook, poučil mě. Opadla ze mě obava, že si partnerku našel a navíc opravdu hezkou!

Prožívají dnešní děti to, co my?

Vzpomněla jsem si na sebe. My holky překypovaly nadšením a ihned jsme samozřejmě plánovaly, co si vezmeme na sebe. Vzhledem k tomu, že jsem ročník 1981, tak nás rodiče zrovna moc nerozmazlovali, jako dnešní mladé slečny. Sukýnky, přešité a poděděné. Pro šaty to platilo taktéž. Vlasy trochu nakulmované, to mi mamka tenkrát dovolila a půjčila mi svoji bižuterii. V jiném směru už se konaly taneční na střední škole. Cítila jsem se jako hvězda v nádherných královsky modrých sametových šatech, ve kterých bych dnes vypadala jako strašák do zelí. Jak se ta móda nebezpečně mění.

Pár dnů před dnem D jsem se syna ptala, co ještě potřebuje. Oblek nachystaný, košile vyžehlená, vázanka ve stejném duchu jako šaty partnerky. Musím ještě koupit kytku a dáreček, dodal! Po všech přípravách v koupelně, vůních a nagelovaných vlasech jsme se vydali na báječný večírek.

Zážitkový večer

Už při samotném vstupu jsem žasla. Dokonalá výzdoba a páni kluci v oblecích vypadali jako elegáni. Nádherně upravené slečny tanečnice mi doslova vyrazily dech. Tak to za mých školních let nebylo! Šatičky s volánky, bez ramínek, bohatě zdobené třpytkami a brožemi byly okrasou celé slavnosti. Dívenky, které jsem znala jako malé holčičky, brázdily parket jako rodilé tanečnice. Pohled na večerní účesy, ihned oživil vzpomínku na moje kulmou spálené vlasy.

Moje kamarádka a maminka synovy taneční partnerky mi líčila tu hrůzu a zmatek kolem chystání. Jen samotný výběr šatů, lodiček na vysokém podpatku, silonek, podprsenky a na závěr návštěva kadeřnice, ji naprosto vyčerpala. Povídala, že chtěla dcerku jen načesat a dát pár natáček, ale ona chtěla do salónu. Utěšovala jsem ji, že výsledek je úžasný. Lokny a drobné kvítky ve vlasech spojené v rafinovaný účes se pro mladou slečnu opravdu hodily.

Tak jsem si říkala, že kdybych měla dceru, tak bys zvolila také návštěvu kadeřnického salónu. Na první pohled šlo jasně vidět, že je účes vytvořen profesionálem. Neměl jedinou chybičku, kypěl nápaditostí a šmrncem. Vždyť taneční kurz je prvním vstupem do světa dospěláků!

Jak vzpomínáte na taneční kurz Vy? Zasteskne se Vám po první lásce anebo byste se dodneška raději neviděli? Jste dobrými tanečníky anebo se tanci raději obloukem vyhýbáte?