undefinedVšichni pořád říkají, jak jsou éčka škodlivá a ničí lidský organismus. Vytvářejí ideální prostředí pro rakovinu, kterou si v sobě každý z nás nosí, jen nevíme, kdy a jestli vůbec vypukne. Stojí tedy za to se jim vyhýbat anebo je prostě ignorovat? Některá éčka způsobují kopřivku, alergie, astma, hyperaktivitu dětí, vyrážky, potíže s trávicím ústrojím, snížení krevního tlaku, dýchací potíže, bolesti břicha, průjmy anebo snížení koncentrace u dětí a mozkové disfunkce.

Nevím, čím to je, ale začínají se mi protivit všechny potraviny z pultu obchodů. Nejhorší je to s tavenými sýry, které nejím už nějakou dobu. Prostě mám pocit, že už nejsou to, co bývaly. Bude to tím, že jsou v nich samá éčka? Buď jsou tvrdé jako kámen, nedají se na chleba rozmazat anebo naopak příliš měkké a není možné je z alobalového obalu dostat.

Salámy stojí za to prozkoumat blíže

Moje nechuť pokračuje se salámy, především trvanlivými, které obsahují tolik „sraček“ a divím se, že nějaké ještě nezakázaly. Kdyby jich bylo trochu, ale nedávno jsem narazila na paštiku, kde se na obalu složení uvádělo 9 éček. To je jako normální? To tam musí být? Ať mi nikdo nevykládá, že jsou všechny neškodné. Miluji trvanlivé salámy, vysočinu, lovecký anebo turistu. Kde najít takový, který by mi nechutnal jen při tom pocitu, že do sebe soukám samé škodliviny? Tatínek mi říkal, že jsou dnes éčka všude, ale ptám se proč? Kdo potřebuje trvanlivost na několik měsíců anebo let? Vždyť nakupovat se chodí denně. Vy byste si nechali trvanlivý salám v lednici více, než měsíc? O tom pochybuji, voněl by všemi potraviny kolem, jen ne salámem.

Vlašské saláty a podobné pomazánky byly častou součástí mého jídelníčku na škole. Tato rychlá strava mi chutnala, stejně jako ostatním studentům. Postupem času jsem od majonézových salátů upustila úplně. A jsem ráda. Nedávno mě přepadla ohromná chuť na pařížský salátek s čerstvým rohlíkem. Měla jsem hlad, a tak byl hned pryč. Zato za pár minut začalo v žaludku vrčení a pálení. Brkalo se mi a cítila jsem nepříjemné koření. Takže saláty už také sbohem.

Bílé potěšení nabarvené na co chcete!

Jogurty. Mezi moje oblíbené patří bílé, protože si do nich dám domácí zavařeninu. To je jistě menší zlo, než se cpát barvenými jogurty. Nedávno jsem jedla dost známou značku a byla jsem naprosto zděšená. Slibované ovoce v něm bylo, ale netypická barva s naprosto přeslazenou chutí, mě vůbec neoslovila. Tak se ptám opět proč, všechno barví a sladí jako blázni? To jsou lidé málo nemocní a tlustí?

Bez čokolády, zákusků a zmrzliny bych se jistě obešla, ale brambůrky, tyčinky a oříšky ve slaném kabátku, prostě neoželím. Čas od času po nich sáhnu, i když vím, že bych je neměla vůbec. Nezůstanu totiž jen u jedné křupky anebo chipsy, ale zbaštím celý balík. Pak se snažím hrát si na paní, která už nic nevečeří a pije jen čistou vodu.

A co mě štve nejvíce? Starší i mladší syn mají rádi sladké. Tak jsem si zakázala dívat se na složení bonbónů a oplatků. Je to hrůza. Pár značek jsem ovšem okamžitě zavrhla, protože mi jejich odporné složení hlava nebrala. Už od malička se děti krmí neskutečnými „hnusy“! Jak jim to chcete ovšem zakázat? Omezit přísun sladkého můžete, ale úplně jim ho odepřít? Nejvíce mě dokáže zvednout ze židle, když si od obchodu pochoduje starší syn s nějakým „vynikajícím energetickým nápojem“.

Je mi 33 let, ale někdy nedokážu odolat svým chutím na něco s éčky. Jak to máte vy? Žijete zdravě až moc anebo zhřešíte a dáte přednost chemii před přírodou? Podívejte se na seznam škodlivých či neškodných éček.

Michaela